Geboorte van een munt
Met de klant zijn eerste meerdere gespreken gevoerd over de wensen die de klant had. De klant heeft een ontwerp aangeleverd, maar natuurlijk kan ArtimesEngraving voor u ook een ontwerp maken naar uw ideeën. Dit gaat altijd in samenwerking, hoewel er grenzen zijn in het ontwerp voorgeschreven door het staal van de stempel, en de eigenschappen van het te persen materiaal, heeft ArtimesEngraving altijd wel ideeën om uw wens toch uitvoerbaar te maken.
Naar bevestiging van het ontwerp wordt in dit geval het hele ontwerp over gebracht op de stempel met behulp van boomhars en een fijne potlood. Daarnaar wordt het ontwerp met de hand gestoken. Men begint met de diepste lijnen, om daarnaar de ondiepere lijnen uit te werken. Door te werken met verschillende dieptes bij de verschillende lijnen, wordt een reliëf veroorzaakt die het ontwerp rijker maakt.
Nadat de stempels klaar zijn, word er met behulp van lood een afslag gemaakt, deze kan dan nog een keer door de klant bekeken worden. Er wordt hiervoor lood gebruikt omdat dit zo zacht is dat de stempel niet gehard hoeft te zijn. Als de klant hiervoor zijn akkoord geeft worden de stempels gehard. Na het harden schoongemaakt en naar de Koninklijke Munt gestuurd waarde munten geperst gingen worden.
In dit geval werden de muntjes uit messing geslagen, maar mogelijke andere materialen zijn brons, koper, alpaca maar ook edel metalen zoals zilver of goud. Een groot gedeelte van de muntjes werden onafgewerkt afgeleverd. Maar het is mogelijk om de muntjes hooglans te polijsten, of te patineren (een chemische behandeling waarbij het metaal donker zwart word, hiernaar word het opgepoetst, waardoor de hoger gelegen stukken gaan glanzen, de lager gelegen stukken dof/zwart blijven)
Waardoor de klant een schatkist vol met muntjes overhoud.