Handgravure
De handgravure is de oudste werkwijze van graveren die er bestaat. Het oude ambacht van het graveren vind hierin zijn oorsprong. Men neme als voorbeeld oude kopergravures, sieraden, zakhorloges en stempels voor munten. Hierbij wordt met de hand de tekst en/of afbeelding uit het materiaal gestoken, dit gebeurt met beitels en/of stekers.
De gewenste tekst en/of afbeelding wordt eerst opgetekend met een potlood, waarnaar het met de hand door onze graveur weggestoken wordt. Deze werkwijze is alleen geschikt voor metalen zoals zilver, goud en messing. De resulterende gravure is uit het materiaal weggehaald, dus is ongevoelige voor slijtage.
Van deze gravures wordt vaak gezegd dat ze "leven", daar bij het graveren rekening word gehouden met de lichtval en reflekties die de glanzende lijnen veroorzaken. Ook is het mogelijk met een handgravure een afbeelding in het reliëf te maken.
Dit betekend dat een afbeelding plastisch weergegeven kan worden. Hierdoor ontstaat een bewerking die erg exclusief is, en tekend voor de smaak van de drager of gebruiker voor ambachtelijk kwaliteit.
Deze vorm van graveren is erg geschikt voor het bewerken van sieraden en/of objekten waar het erg wenselijk is dat ze een exclusieve en unieke gravure bezitten, zoals ringen, zegelringen, lakstempels enz.